Sadzę te dwie rośliny z truskawkami. Dzięki nim nie muszę pielić grządek!
Po co pielić truskawki, skoro można to załatwić inaczej? Wystarczy uprawiać między nimi odpowiednie rośliny. Ja z wielu możliwych wybrałam szpinak. A żeby dodatkowo poprawić stan gleby, dodałam jeszcze fasolkę szparagową. Jakie zalety ma taka kombinacja, oprócz oszczędności miejsca?
Szpinak wśród truskawek
Szpinak to doskonałe towarzystwo dla truskawek. Powodów jest kilka:
- Tłumienie chwastów. Szpinak to żywa ściółka – gęsto pokrywa ziemię, więc chwasty nie mają miejsca, by się rozwijać. Blokuje też dopływ światła do niepożądanych siewek. A ponieważ nie rośnie wysoki, nie zacienia truskawek.
- Zatrzymywanie wilgoci w podłożu. Wypielone grządki truskawek szybko wysychają. Jeśli rośnie między szpinak, wilgoć zostaje w glebie. Jest to szczególnie korzystne podczas upałów.
- Mniej pracy. Przygotowawszy grządkę pod truskawki, wykorzystuję ją także dla innych roślin, a to oznacza mniej kopania, spulchniania i pielenia.
Fasolka szparagowa użyźnia glebę
Fasola szparagowa, jak wszystkie rośliny strączkowe, ma zdolność wiązania azotu w glebie, z czego korzystają truskawki. One z kolei należą do roślin szybko rosnących i jako takie są bardzo żarłoczne – w stosunkowo krótkim czasie odżywiają się bardzo intensywnie. Z tego wynika kolejna korzyść:
- Truskawki ukorzeniają się płytko, ziemia wokół nich szybko wysycha, staje się twarda i zbita. Fasola ma głębokie korzenie, które rozbijają ubitą glebę, umożliwiając łatwiejsze przenikanie powietrza i wody.
- Niektóre szkodniki, np. niektóre chrząszcze, mając do wyboru truskawki i fasolę, wybierają tę drugą, nie wyrządzając jej jednak tak wielkich szkód, jakich narobiłyby, gdyby dobrały się do truskawek.
Zalety łączenia różnych roślin na jednej grządce
Uprawianie warzyw naprzemiennie – kilku rodzajów na jednej grządce, a także łączenie warzyw z kwiatami i owocami staje się coraz popularniejsze. Takie rabaty pięknie wyglądają, zabierają mniej miejsca, ale co ważniejsze – są zdrowsze. Łączenie różnych roślin pomaga w bardziej zrównoważonym prowadzeniu ogrodu. Związane jest to ze zjawiskiem allelopatii, czyli wzajemnym biochemicznym oddziaływaniu roślin na siebie. Poznajcie sekrety tajemniczego sojuszu w warzywnym królestwie.